São Miguel, Azoren, deel 3: het zuiden

Het zuiden is nu aan de beurt, meer specifiek het zuidoosten. Twee locaties en twee dagwandelingen én twee excursies op zee. We logeren in Povoação en in Vila Franca do Campo. Povoação is de plaats waar de eerste Portugese kolonisten landen. Zij brachten dieren en granen mee om de eerste jaren te kunnen overleven. Een aangenaam en rustig stadje. We logeren wel op een paar kilometer van het centrum. Even vlug weg en weer zit er dus niet in. 

Vila Franca do Campo is dan weer de eerste hoofdstad van São Miguel. Die status raakte Vila Franco vlug kwijt na de destructieve aardbeving van 1522. De stad werd verwoest en een groot deel van de populatie liet er het leven. Ponta Delgada nam de rol van hoofdstad over. 

Furnas…

kan beschreven worden als één van dé toeristische trekpleisters van São Miguel. Je vindt er niet alleen de bekende Caldeiras, maar ook het meer Lagoa das Furnas en de botanische tuin Parque Terra Nostra

28/08/2023, 12 km, 240 hm

Wij hebben een wandeling gepland rond het meer met bezoek aan het informatiecentrum (Furnas monitoring and information centre) en de caldeiras. De lijnbus van Povoação naar Ponta Delgada stopt ook dicht bij ons verblijf. Deze bus heeft een tussenstop in Furnas. Zoals de dag voordien is het genieten van het uitzicht over de kust en de valleien die wij kruisen. De busrit duurt een klein half uurtje en kost 2 €. Daarenboven rijden ze vrij regelmatig. Het is vrij onhandig omdat de officiële ‘timetable’ enkel de vertrek- en aankomsttijden vermeldt van start- en aankomstplaats. De tijdstippen van de tussenstops moet je raden. 

Wij volgen hoofdzakelijk de wandeling PRC 06 en T14 van Rother. Die volgen ongeveer hetzelfde traject. Vanuit het centrum lopen we richting het meer. In de straten zoeken de toeristen achter de weinig beschikbare parkeerplaatsen. Er zijn echter wel grote parkeerterreinen aan de rand van de stad. 

Op een korte afstand moeten we 150 meter stijgen. De fysieke impact van het leeftijdsverschil met mijn zoon laat zich wederom gelden. De afspraak is dan ook: loop naar boven, ik kom wel achter, en boven zien we elkaar terug. 

Langs de zuidkant van het meer ligt er een pad tussen het meer en de weg. Gelukkig is er aan de andere kant van het meer geen weg. Het is er veel aangenamer stappen. Niet ver uit elkaar liggen de Capela de Nossa Senhora das Vitórias en het Furnas Monitoring and Information Centre. Het eerste is een neogotische kathedraal met bijbehorende botanische tuin. Dit laten we links liggen. Het supermoderne gebouw dat het information centre huisvest bezoeken we wel. De verwachtingen waren hooggespannen maar werden niet ingelost. 

Aan de oostkant van het meer bevinden zich de Caldeiras. De zwaveldampen stijgen op uit de putten met kokend water en modder. De lokale horeca gebruikt de putten om de codizostoofpot klaar te maken. Deze uit veel vlees bestaande stoofpot degusteren wij niet maar kiezen voor een vegetarische pizza. Daarna vinden we gemakkelijk de stopplaats voor de bus die ons terugbrengt naar onze verblijfplaats. 

Lagoa de Fogo

30/08/2023, 11,5 km, 526 hm

Wij verblijven ondertussen op onze laatste verblijfplaats op het eiland in Vila Franca do Campo. De laatste dagen brengen we door in hetzelfde hotel als bij aankomst. Een taxi brengt ons naar het startpunt van de wandeling. Wij maken er een rondwandeling van, de meeste mensen verkiezen een wandeling weg en weer over dezelfde weg. Mogelijk kennen ze dit alternatief niet, nochtans een aanrader. Het is alweer een goede beklimming en het blijft maar doorgaan. Langs de zuidkant hebben we geregeld zicht op het fotogenieke eiland Ilhéu de Vila Franca. Er staat nog een snorkeltocht op het programma één van de volgende dagen. 

Het koppel dat ons voorbij stapte, blijft halt houden om ons te vragen of ze wel nog altijd op de goede weg zitten naar het meer. Gelukkig is het slechts een paar honderd meter voor wij zicht zullen krijgen op het Lagoa de Fogo, maar deze keer gelukkig zonder fogo! Aan de oever van het meer is het vrij druk door een grote groep wandelaars die deze dag ook uitgekozen hebben om het meer te bezoeken. 

De terugweg doet me terugdenken aan Madeira door de kanalen die het water naar beneden brengen voor irrigatie. Hetzelfde systeem als de Levado’s.

Plaats een reactie