GR125 van Hermeton naar Rochers de Freyr

Het eindejaarsweekend brengen we door aan de oevers van de Maas in Waulsort. Mij niet onbekend omdat ik zo’n 30 jaren geleden ook al eens een weekend doorbracht en dan ook nog het eindejaarsweekend. Verder geen gelijkenissen. Ja, toch, hetzelfde ‘village de vacances’. 

Totale afstand 27,4 km hoogtemeters 1010 meter

Buiten eten en drinken moet er natuurlijk ook een portie wandelen op het programma staan. Niks beter dan de GR125 die hier langs loopt, maar wel aan de andere kant van de Maas. Een eerste deel is gepland van Hermeton naar Waulsort. We parkeren aan de brug over de Hermeton. De wandeling langs de Hermeton moet trouwens ook wel de moeite waard zijn. Wij trekken echter verder langs de GR. Deze volgt hier niet de Maas maar maakt een grote bocht over de hoger gelegen gebieden. De eerste anderhalve tot twee kilometer wandelen we nog in of langs het bos. Daarna is het in de hoogvelden. Mooie uitzichten, zeker, maar ook veel wind. Gelukkig blijven we gespaard van de voorspelde regen. 

Het uitzicht is vooral groen, eindeloze velden groen, geen boompje staat in de weg. Dit gebied behoort tot de Condroz, hier in dit geval is het gebied gekend als ‘tussen Samber en Maas’. Wij bevinden ons nog niet in de Ardennen. Op de hoogtes is de wind snijdend en de weinige regen die we te verwerken hadden op de hoogtes was op dat moment ook wel tergend. We dalen af naar Hastière en Hastière-par-delas (op de andere oever). Er is een platformpje waar we een mooi zicht hebben op de stad en de er door stromende Maas. 

Langs de andere oever lopen we terug de heuvels op om na een aantal kilometers toch nog via een welgekomen stukje bos terug af te dalen naar de Maas. Via het sluizensysteem geraken we aan de andere kant van de Maas in Waulsort.

Waulsort is een deelgemeente van Hastière en telt een 500tal inwoners. Centraal in het dorp staat de kerk uit de 11de eeuw. Verder imponeren de ‘villas mosanes’ uit de belle-époque periode het uitzicht. Het dorp wordt ook nog de ‘parel aan de Maas’ genoemd. In de zomer kan je gemakkelijk de Maas oversteken met het enige nog overblijvende veer. In de winter moet je langs het sluizencomplex oversteken en dit neemt wel wat meer tijd in beslag. 

Op dag twee, de eerste dag van 2023, trekken we van Waulsort naar de bergwand Freyr. Eerst een stukje langs de Maas en de jachthaven van Waulsort om vervolgens omhoog te klimmen langs de ‘Cascatelles’. Een wandeling langs een riviertje met talloze watervalletjes. We stijgen van 70 meter tot 230 meter hoogte. Het is een pad met vele hindernissen met het doorwaden van het riviertje, omgevallen bomen en andere obstakels. Maar zeker de moeite waard. Het pad slingert zich verder bovenaan de richel met fantastische uitzichten op de Maas en op Waulsort. In tegenstelling tot de eerste dag heb je hier wel het Ardennengevoel met bos en veel klimmen en dalen. Het modderige pad maakt de wandeling er niet gemakkelijker op. Na acht kilometer dalen we af tot aan de Maas. Hier is het een paar kilometer makkelijker stappen. Ondertussen passeren we de rotswanden waar in de zomer heel intensief aan alpineklimmen wordt gedaan. De Rochers de Freyr is dan ook het grootste en hoogste klimgebied van België.

Voor ons geen alpineklimmen maar wel een klim van meer dan 100 meter over een afstand van 400 meter. Het modderige pad en de vele obstakels zorgen ervoor dat we dikwijls handen en voeten nodig hebben om verder te geraken. We zijn dan ook zeer blij als we eindelijk boven geraken.

3 gedachten over “GR125 van Hermeton naar Rochers de Freyr

Plaats een reactie