GR van de Ourthevallei (GR57): een overzicht.

Deze GR werd vorig jaar 2018, na de ‘Entre Lesse et Somme’, opnieuw het meest aangeklikt op de bekende website trekkings.be en behoort dus bij de meest favoriete lange afstandswandelingen van de talrijke bezoekers van deze site. Het Belgische gedeelte heb ik ondertussen afgelegd en het is tijd voor een kort overzicht!

Angleur – Esneux 16,6 km 28/10/17 Angleur – Comblain au Pont
Esneux – Comblain au Pont 16,1 km 29/10/17
Comblain au pont (Rivage) – Hamoir 19,1 km 12/08/18 Comblain-au-Pont – Durbuy
Hamoir – Bomal 16,2 km 13/08/18
Bomal – Durbuy (Weris) 15,4 km 14/08/18
Durbuy – Erezée 21,7 km 03/02/18 Durbuy – Erezée
Hotton – Marcourt 19,8 km 19/09/18 Hotton – La Roche-en-Ardenne
Marcourt – La Roche 13 km 20/09/18
La Roche – Ollomont 17,1 km La Roche en Ardenne – Engreux
Ollomont – Engreux 10,5 km 14/05/17
Engreux – Houffalize 10,6 km 21/05/18 Engreux – Gouvy
Houffalize – Gouvy 24,4 km 20/05/18

De wandelingen liggen ondertussen alweer een tijdje achter de rug. In totaal heb ik er 6 weekends over gedaan: 2 in 2017 en 4 in 2018. In totaal 200 km. Het gedeelte van Gouvy naar Diekirch in Luxemburg, alsook het gedeelte van de Westelijke Ourthe staat nog wel op het programma. Het zijn allemaal weekends geweest waar ik met veel plezier op terug blik!

Overnachtingen.

WhatsApp Image 2018-05-19 at 18.57.43(1)Gezien ik niet wil wandelen met een te zwaar beladen rugzak is dit wel belangrijk. Ieder weekend ging door vanop één plaats. 4 keer was dit op een camping met een tent, één keer in een airb&b in Luik en één keer in een chalet in de buurt van Erezée. De campings waren: Camping du Viaduct in Houffalize, camping de l’Ourthe in La Roche, camping la Brise in Hotton en camping le rocher de la Vierge in Comblain. Alle vier lagen ze langs de Ourthe. Van alle vier was ik zeer tevreden. Ze liggen dicht bij de GR, rustige campings en niet overbevolkt, goed sanitair.   

De airb&b was interessant omdat het toen reeds eind oktober was en er dus geen campings meer open waren. De goede treinverbindingen maakten het mogelijk om naar Luik terug te keren en kon ik dus ook volop genieten van wat deze zeer aangename stad te bieden heeft.

In de buurt van Erezée was ik op weekend met vrienden die ik dan maar meegesleurd heb in mijn GR57 avontuur.

Maar over het algemeen heb je dus langs de GR 57 geen probleem om overnachtingsplaatsen te vinden. Er zijn er zelfs zoveel dat je bijna kan kiezen hoe lang je je daguitstappen wilt maken.

Openbaar vervoer.

Het gedeelte van Luik tot Hotton loopt langs de spoorlijn 43. Je kan er perfect trajecten uitstippelen en telkens terugkeren naar je verblijfplaats. Het is werkelijk ideaal voor mensen die niet met slaapgerief en tenten willen sleuren. In het weekend neem je een weekendbiljet en je reist ook nog eens aan halve prijs.

Verderop ben je aangewezen op bussen. Dit heb ik ook gedaan en het ging verbazend vlot. Ik was er wel tijdens de week met bussen om de 2 uur. In het weekend kan je niet rekenen op verbindingen. Liften kan je ook nog altijd proberen.

De stukken die moeilijker haalbaar waren met uitsluitend openbaar vervoer heb ik afgelegd met vrienden zodat we beschikten over 2 wagens en zo konden pendelen tussen vertrek- en aankomstpunt.

Aan te raden trajecten?

Dit is een moeilijke! Ik heb de volledige 200 km genoten. Vooral de stukken langs de Ourthe vind ik de moeite. Soms was dit direct langs de oever maar soms ook bovenop de rotswanden die steil aflopen naar de rivier.

Mijn favoriete stuk is van La Roche tot voorbij de stuwdam van Nisramont. Hier heb je de Keltische vestiging van le Cheslé, verderop het natuurfenomeen van le Hérou (steile rotswand), het kapelletje van Ste Marguerite, Ollomont (Romaans kerkje uit de 11de eeuw) en nog verder voorbij de stuwdam van Nisramont een mooi parcours met uitzicht op het stuwmeer en de samenvloeiing van de westelijke en oostelijke Ourthe. Dus alles bijeen: cultuur, geschiedenis, natuur,…

IMG_1425

Bij de stukken die niet onmiddellijk langs de Ourthe lopen kan je genieten van mooie, glooiende landschappen en vergezichten. Zeker een aangename afwisseling, en minder vermoeiend ;-).

Afwijken van de officiële route.

Menhirs. Tussen Barvaux en Erezée heb je de mogelijkheid om te kiezen tussen de “echte” GR of een alternatieve route. Ik heb ze allebei gewandeld en mijn voorkeur gaat duidelijk uit naar de route van de menhirs (de alternatieve route). Niet alleen omwille, maar toch zeker ook om de menhirs, maar ook omdat de originele route voor een lang stuk een grote, drukke weg volgt.

Opmerkelijke bomen. tweemaal ben ik afgeweken van de route om een boom te bezoeken. De eerste was de dikste boom (sequoia) van België.Zo’n dikke boom lijkt wel niet dik in zo’n grootse omgeving. De moeite om het omlopen waard? Voor mij wel, al was het maar om even niet die platgetreden paden te moeten volgen. En het arboretum dat je vervolgens passeert is zeker ook de moeite waard.

De tweede boom is een dikke beuk, de Beni Hesse. Eerlijk gezegd twijfel ik er aan of hij nog recht zal staan als jij je de moeite getroost om de omweg van het bezoeken maakt.

IMG_3652 (Small)

Kunst langs de route.

Om te beginnen heb je natuurlijk al het station Liège – Guillemins van de Spaanse architect Santiago Calatrava, alsook de omliggende bruggen die in dezelfde stijl zijn gebouwd. En ook in het centrum van Luik kan je je ogen de kost geven aan beelden en architectuur allerhande.

Aan de universiteit van Liège, kort na het verlaten van Angleur kom je in een mooi beeldenpark. De beelden staan opgesteld in synchronie met de omliggende natuur.

IMG_2721

Boven Comblain bevindt zich de Tour Saint Martin. Het pad van in het dorp naar de toren (dit is niet het GR-pad) is eigenlijk een beeldentuin. Het geheel van de toren uit de dertiende eeuw en de moderne kunstwerken vormen een mooi geheel.

Bij het vertrek vanuit Houffalize kom je ook langs een park waar jaarlijks een beeldententoonstelling is van internationale artiesten.

Veel wandelplezier!

Advertentie

5 gedachten over “GR van de Ourthevallei (GR57): een overzicht.

 1. Hallo Mario,

  Bedankt om je wandelavonturen met ons te delen! Altijd super om te lezen! Ik ben zelf ook bezig met de GR 57.

  Zou het soms kunnen dat je met Angreux eigenlijk Angleur bedoelt?

  Want als je van Engreux naar Esneux stapt op 1 dag ben je wel een hele straffen, hoor 😉

  Veel succes nog met je leuke blog en nog veel mooie wandelingen toegewenst!

  Like

  1. Bedankt Kelly! Ik wist dat er iets niet klopte maar kon het niet plaatsen 🙂 Hierbij is dit recht gezet. Veel plezier op de GR 57 en andere routes.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s