Sardegna, het land van de Nuraghe

Een huis te koop voor één Euro in het Sardische dorpje Ololai. Dit is de strategie van de lokale burgemeester om de leegstand tegen te gaan. De enige voorwaarde verbonden aan de koop is jouw engagement om het te restaureren binnen de drie jaar.

Hiermee is dus al veel gezegd over het huidige Sardinië. Het traditionele leven verdwijnt, jongeren trekken weg naar de steden of eerder naar het vasteland. Op het eiland is er grote werkloosheid, veel leegstand,… Toerisme is tegenwoordig de belangrijkste inkomstenbron, waar dit vroeger de kurkproductie en schapenteelt was. En daar dragen wij dus ons steentje aan toe.

Sardinië stond zeker op mijn verlanglijstje van te bezoeken plaatsen, maar ja, er staan er zo vele op. In 2016 heeft dit eiland het gehaald op de andere verlokkingen. Het is het tweede grootste eiland in de Middellandse Zee maar op 10 dagen moeten wij ons beperken en keuzes maken.

Ik breng hier verslag uit van 4 wandelingen die wij op het eiland gedaan hebben.

Barumini

IMG_0807

Voor we de eerste wandeling op Sardinië aanvatten bezoeken we de historische site van Nuraghe Su Nuraxi bij Barumini. Het is een zeer interessante archeologische site van gebouwen uit de periode rond 6de en 5de eeuw BC. Er is verbazend veel bewaard gebleven. Naast de centrale ronde toren staan er nog 5 kleinere exemplaren. Er rond zijn er restanten van een dorp met een paar tientallen ‘huizen’. De torens zijn gebouwd door op elkaar gestapelde stenen zonder enige vorm van cement of ander hechtingsmateriaal. Sommige stenen  zijn daarom in in speciale vormen gekapt voor de opbouw van de toren.  Het volk, de Nuraghen, zouden rond 1800 BC op Sardinië geland zijn. Veel is er echter niet geweten over dit volk. Behalve dat ze talloze nuraghe gebouwd hebben. Het zou gaan over verdedigingstorens. De torens vind je overal in Sardinië terug, maar nergens anders.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Dan start de eigenlijke wandeling naar Giara di Gesturi. Dit is een hoogvlakte van 12 kilometer lang op 4 kilometer breed. De vlakte ligt op een gemiddelde hoogte van 500 meter. Doordat het zoveel hoger ligt dan de omliggende omgeving is er een eigen ecosysteem met een specifieke flora en fauna.

Barumini

11 sept 2016
17,5 kilometer
500 meter stijging

Het is een paar kilometer vrij vlak wandelen richting Giara. Als kennismaking met wandelen in Sardinië is dit heel aangenaam met veel bloemen en altijd aangename geuren van de wilde kruiden die je neusgaten voortdurend prikkelen. Daarna begint uiteraard de onvermijdelijke klim van ongeveer 500 meter. Bij momenten is het wat zoeken naar het pad maar er kan hier niet veel verkeerd gaan. Het laatste stuk naar de ‘ingang’ van het natuurreservaat lopen we langs de rijweg waarbij uiteraard een aantal wagen en bussen ons moeten passeren. Deze mensen hebben de gemakkelijke optie genomen om naar het park te gaan maar wij zijn gekomen om te lopen. Dit is efkes een drukker moment maar eens vertrokken in het park komen we nog weinig mensen tegen.

Op de hoogvlakte vinden we de typische kurkeiken terug die dienen voor de kurkproductie. De Sardische productie vormt zo’n 80% van de hele Italiaanse kurkproductie. In de stadjes en toeristische centra vind je heel wat souvenirs uit kurk. De bomen op zich zijn verbazend. Stel je voor: een gevilde boom. De schors wordt verwijderd van de boom (de eerste keer als de eik 25 jaar oud is, ze worden normaal zo’n 250 jaar oud). Na de schors verwijderd te hebben moet deze de volgende 9 jaar teruggroeien. De volgende ‘oogst’ is dus pas over 9 jaar. Trouwens naast de kurkproductie is (of was) de schapenteelt ook heel belangrijk.

IMG_0826

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wij verorberen onze lunch in een kraal. Misschien niet de beste keuze gezien de vele mest en de daarbij horende insecten ;-). Maar een hongerig man/vrouw stoort zich daar niet aan. De wandeling op de Giara kan eigenlijk pas geslaagd genoemd worden als we toch een aantal wilde paarden te zien krijgen. Er leven namelijk op deze hoogvlakte een grote groep wilde paarden. Zij laten zich echter niet altijd zien. Met een beetje geluk vinden we ze aan de moerassige gebieden in het domein, de enige plaats met water in de droge zomer. En het geluk is aan onze kant want ze zijn massaal aanwezig.

We zetten onze weg verder en dalen af naar het dorpje Tuili. Ondertussen stapelen de wolken zich op, zien we bliksemschichten in de verte en voelen we zelfs de eerste druppels. Gelukkig blijft het maar bij dreigen en kunnen we de hele weg terug afleggen zonder nat te worden en blijft de regenjas in de rugzak. Jammergenoeg is de terugweg van Tuili naar onze thuisbasis over de verharde weg.

Belvi, Monte Texile

Texile

12 sept 2016
11,5 kilometer

Ons vertrekpunt ligt aan het treinstation van Belvi, één van de stationnetjes die de treno verde aandoet. Dit is ook één van de manieren om Sardinië te verkennen. Het is een smalspoor dat het landschap volgt over berg en dal. Die unieke ervaring om met zo’n ouderwets treintje door Sardinië te puffen zal voor een andere keer zijn. De trein rijdt enkel in de zomermaanden.

Wij bevinden ons bij vertrek op een hoogte van ongeveer 630 meter en ons doel is het Monumento Naturale Texile di Aritzo (of kortweg Monte Texile) op 960 meter. Dit natuurmonument is een grote rotsformatie op de top van een berg. Je kan ze al van heel ver zien als je met de auto langs komt. Het is als een herkenningspunt waar je je kan op richten. Eenmaal boven lopen we er even rond om te zien langs welke weg we best bovenop deze stenen kunnen geraken. Boven is het uitzicht fantastisch. Toch zeker de moeite om hier even te relaxen en te genieten.

De afdaling doen we langs de andere kant van de berg. Via een grote bocht komen we eerst in Aritzo, waar we onze dorst lessen, en vervolgens in ons verblijfsdorp Belvi.

IMG_0857

Punta la Marmora (Sentiero CAI 721)

Het is zo een beetje een traditie geworden om overal waar ik kom de hoogste berg te beklimmen. Daarom vermijd ik om bv naar Nepal te reizen. Het hoogste punt van de Gennargentu-bergketen op Sardinië is wel een haalbare kaart. Het is het Punta la Marmora met een hoogte van 1834 meter. Deze berg ligt vrij centraal in Sardinië.

Punta Marmola

13 sept 2016
14,5 kilometer

Vanuit onze verblijfplaats reizen we met de wagen tot S’Arena (Rifugio Erba Birdes). Daar bevinden we ons al op een hoogte van 1245 meter en kunnen de beklimming aanvatten. Wij volgen het sentiero CAI 721. Het is gestaag stijgen over vrij brede begaanbare, zelfs berijdbare wegen. We komen aan op de bergkam aan Arcu Artilai op 1660 meter. Van hieruit kan je ook naar Bruncu Spina op 1829 meter en een belangrijk skistation. Wij trekken verder langs de bergflank en passeren de verwoeste Rifugio La Marmora en langs een bronnetje dat zorgt voor een leuke oase op de berg. Ook hier lopen er paardjes rond.

IMG_0863

Onderweg zijn er mensen het wandelpad aan het onderhouden. Dit nemen ze zeer serieus want we merken dat het pad zelfs geveegd werd. Dit had ik nog nooit gezien! Maar het zijn inderdaad zeer goed onderhouden wandelpaden.

Vanaf Arcu Artilai is het een stuk dalen om dan de laatste 2,5 kilometer naar de bergtop aan te vatten. Deze laatste kilometers zijn ook vrij stijl. Zonder dat het echt druk wordt zijn er hier toch wel heel wat meer wandelaars. Het is verzamelen geblazen aan het Punta della Croce dat door de meeste mensen gezien wordt als het Punta Marmora, dat eigenlijk nog een paar honderd meter verder ligt en een paar meter hoger.

IMG_0870

De terugweg verloopt over dezelfde weg. Een variatie zou kunnen zijn om een kleine omweg te maken vanaf Punta Paulinu naar Bruna Spina om dan vanaf Arcu Artilai weer aan te sluiten op de gekende weg.

Cala Luna

Cala Luna

15 sept 2016
11 kilometer

Op Sardinië zijn er verschillende prachtige zandstranden die alleen met de boot of te voet bereikbaar zijn. Eéntje daarvan is Cala Luna, gelegen zo’n 10 kilometer ten zuiden van Cala Gonone aan de oostkust. Als je dus beslist om geen gebruik te maken van de veerboot moet je er toch een flinke wandeling voor over hebben.

We starten vanuit het centrum van Cala Gonone en trekken langs de kustweg in zuidelijke richting. Dit zijn een paar kilometers lopen langs een verharde weg. Dat moet je er voor over hebben om het mooie stuk te doen dat er achter volgt. Een paar kilometers, tot aan het einde van deze doodlopende baan, staan er ook vele auto’s geparkeerd van mensen die willen genieten van het strand dat wel gemakkelijk bereikbaar is met de wagen. Of misschien ook een paar mensen die ook de wandeling willen doen.

 Dit strand, Cala Fuili, is gelegen aan de monding van een ‘rivier’ en druk bezocht door toeristen vanuit Cala Gonone. Vanuit de bedding van de rivier klimmen we naar boven om op een vrij gelijke hoogte verder te wandelen richting Cala Luna. Op een bepaald moment kom je ook aan een splitsing met een pad dat je leidt naar de Grotta Bue Marina. Dit is een groot zee-grottensysteem met tunnels tot wel 80 kilometer landinwaarts. Maar daar zijn we dus niet geweest.

IMG_0901

Ons pad loopt verder tussen de bomen, veelal eiken en struikgewas. Het ene moment al beter begaanbaar dan het andere. Soms ook wel over rotsblokken kruipend, maar echt moeilijk wordt het niet. Telkens hebben we een prachtige zicht op de zee en de kustlijn. Maar een duik in het water zal nog even moeten wachten en de zee is voorlopig nog onbereikbaar.

Dan komt ons strand dan toch in zicht en kunnen we een plaatsje gaan uitkiezen bij één van de grotten om beschermd te zijn tegen de felle namiddagzon. Het is verfrissend en heerlijk zwemmen in het heldere zeewater. Ook nog even de inwendige mens spijzen vooraleer de terugweg aan te vatten met de boot. Daarbij hebben we opnieuw mooi zicht op de kustlijn maar nu vanuit de zee.

 

Links

http://www.hln.be/hln/nl/37342/Fun/article/detail/3204214/2017/07/09/In-Sardinie-koop-je-een-huis-voor-maar-1-euro.dhtml 

foto-album

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s