GR 129 Brugge – Beernem – Aalter

Van Brugge naar Beernem

Vandaag, zaterdag 11 november 2017, zou moeten de betere dag zijn van het weekend op weerkundig vlak. Laat ons dus maar het zekere voor het onzekere nemen. Mijn oog valt op een wandeling die al langer op mijn ‘to do’-lijstje staat, namelijk het stuk GR129 van Brugge naar Beernem. Eerder dit jaar heb ik al het traject Beernem – Aalter afgewandeld. Dus een mooie aansluiting.

Bedoeling was om naar het vertrekpunt te reizen per trein maar dat bleek toch moeilijk haalbaar, toch raar op een zo drukke lijn? Waarschijnlijk heb ik niet goed genoeg gekeken op de NMBS-app. Dus toch maar met de wagen naar Beernem om daar de trein te nemen naar Brugge en via de GR129 terug te keren naar mijn vertrekpunt. Juist op tijd toegekomen in Beernem maar het ziet er niet naar uit dat er hier veel treinen voorbij zullen komen. Een firma is namelijk het station aan het afbreken! Vandaag geen treinen! Dus een streep door mijn rekening. De info op de NMBS-app gaf aansluitingen met de bussen. Dus dan maar met de bus.

GR129 Brugge - Aalter
19 + 26 kilometer

Deze brengt me naar het station in Brugge, een langer traject dan met de trein maar ik ben er toch. De tocht kan beginnen. Even langs de ring, langs het rij-opleidingscentrum voor chauffeurs van De Lijn, de brug over en daar gaan we (enfin, ik). Het eerste stuk van de GR129 loopt langs het water, het kanaal Gent – Brugge. Een kanaal dat gegraven werd vanaf 1613 en in gebruik werd gesteld in 1621. Voor Gent was dit zeer belangrijk om een uitweg naar zee te hebben en om zo hun handel veilig te kunnen stellen. Het heeft veel voeten in de aarde gehad om dit uiteindelijk te kunnen verwezenlijken.

Een beetje verder, nog maar net buiten de Katelijnepoort, zie je vanaf het kanaal een poort. Vanaf het wandelpad te zien lijkt dit niets speciaals en je loopt er zo voorbij maar aan de andere kant zie je het opschrift “La Brugeoise”. Dit is een oude ingangspoort van de fabriek die spoormateriaal vervaardigde. Later overgenomen en ook beter gekend als Bombardier. Dit is nog altijd een belangrijke werkgever in de streek en een vooraanstaand bedrijf in Europa op het vlak van trein- en trammateriaal. Verderop langs het kanaal zie je nog een nieuwe vestiging van Bombardier, alhoewel die uiteraard niet meer alleen in Brugge gevestigd zijn.

IMG_2894.jpg

Laat mij hier ook aan toevoegen dat als je de straat tegenover deze poort doorloopt, de Brugskerkhofstraat, je terecht komt in de centrale begraafplaats van Brugge-Assebroek. Op dit kerkhof vind je prachtige grafmonumenten en ook de rustplaatsen van bekende personen zoals Guido Gezelle. Hier kan je gerust een uurtje rond dolen. Persoonlijk heb ikzelf hier in het verleden, beroepshalve, al menig uur gesleten en alhoewel ik graag terug zou gaan zal ik het maar laten voor een andere gelegenheid. Maar niets houd jou tegen natuurlijk.

Een paar honderd meter verder wijkt de GR129 af van het kanaal en loopt richting Assebroek, langs een afgedankt treinspoor (Lijn 58 van Brugge naar Eeklo)! Er is een minimaal stukje bos waar ik door moet maar er klinken toch verschillende geweerschoten. Tja, het is jachtseizoen, hopelijk schiet de jager in de juiste richting en ziet hij/zij de patiënten van het St.-Lucasziekenhuis niet als doelwit. De patiënten, bezoekers en het personeel van dit ziekenhuis hebben het geluk om uit te kijken op een heerlijk natuurgebied (de Chartreusemeersen). Hier tot rust komen kan zeker. Het ziekenhuis heeft ook accommodatie voorzien om buiten te zitten of te picknicken waar ook voorbijtrekkende wandelaars en fietsers gebruik van kunnen maken. Prachtig toch! Gezien de vochtige toestand van alles heb ik maar mijn “stutjes” al wandelend opgegeten. Wij kijken hier uit op de ‘Gemene en Looweiden’, eigendom en gebruiksrecht dat overgaat van vader op zoon/dochter en dat sinds generaties.

Aangekomen in Assebroek is de normale GR-route afgesneden omdat er grote werkzaamheden aan de gang zijn in het natuurgebied. Hoe mooi dit gebied ook mag zijn voor mij heeft het iets vervelends. Ik ben hier ooit geweest in de zomer en toen vond ik het leuker. Maar ook toen had ik het gevoel hier te wandelen over lange, rechte lanen, dreven, paden,… Hoe je ze ook noemt, het lijkt me een goed parcours voor mensen die aan het trainen zijn voor één of ander lange afstandscircuits, maar mij begon het toch te vervelen.

Temidden van deze platte, laagliggende velden (mijn GPS wees altijd aan rond de 0 meter hoogte) kom ik plots toch langs een merkwaardige gedenkplaat. Echt te midden van de velden, in the middle of nowhere! Laat dit een troost wezen voor de GR129-wandelaars tussen Brugge en Beernem! Ja, er is hier iets van wezenlijk belang gebeurd! Namelijk de slag op het Beverhoutsveld. We moeten wel effen terug in de tijd, de slag dateert van 3 mei 1382, dus 80 jaar na de Guldensporenslag. Weet je nog? Tegen de Fransen. Dus er is een aanleiding om langs deze rechte, lange, platte wegen een beetje te filosoferen over onze Vlaamse geschiedenis, over Brugge, over Gent, of Westrozebeke?

IMG_2913.jpgHier ging de strijd in essentie tussen Brugge en het rebellerende Gent. Gent, onder leiding van Filips van Artevelde, kwam in opstand tegen Lodewijk II van Male, graaf van Vlaanderen. Om de blokkade rond de stad te doorbreken vielen ze Brugge aan. Dit resulteerde in de slag op het Beverhoutsveld en de inname van Brugge. Het moet gezegd dat de Bruggelingen net een feestje achter de rug hadden en dus weinig slagkrachtig op het slagveld verschenen. Hoe dan ook, met behulp van de Fransen werd deze rebellie op 27 november 1382 onderdrukt, Filips werd gedood. Dit gebeurde in Westrozebeke, zou er daar ook een gedenksteen staan? hmm…? Maar Gent bleef een rebelse stad!

Een paar kilometer verder kom ik weer aan de vaart terecht. Langs de oever bevindt zich het natuurgebied Vallei van de Zuidleie. Het is een smalle strook maar zeer aangenaam wandelen. Ik ontmoet er ook de ezels die het gebied afgrazen. Nog een paar kilometer en ik ben weer in Beernem. Eenmaal terug tussen de bewoning steek ik de brug over om nog en klein stukje de Waterstraat te volgen. Vervolgens verlaat ik de GR en volg ik een pad, langs sportterreinen richting station. Aan de Wellingstraat sta ik voor de keuze om nog een weliswaar kleine omweg te maken of een soort park in te trekken waarop staat “privé domein” en “m ax 15 km”. Ik twijfel een beetje te trek dan toch maar het domein in dat het park blijkt te zijn rond een groot kasteel. Ik probeer zo ver mogelijk weg te blijven van het kasteel en hoop dat er langs de andere kant ook wel terug een uitgang is. En die blijkt er ook wel te zijn.

Ondertussen blijft er niet veel meer over van het station.

Van Beernem naar Aalter

Dit stukje GR heb ik in het voorjaar afgelegd, vóór er sprake was van een blog. Dus ik moet een beetje dieper graven in mijn geheugen. Het begon in ieder geval enigzins moeizaam. Ik vertrouw namelijk nogal op mijn GPS. Nu, bij aankomst in Beernem (ik nam de trein in Aalter) bleek dat ik het wandeltraject niet opgeladen had. Ik spendeer echter nogal wat tijd aan het bestuderen van kaarten, ik kan er niet genoeg van krijgen. Dus op goed geluk en op mijn weinig betrouwbare geheugen op zoek naar de rood/wit markeringen. In de buurt van het Bulskampveld moest ik ze toch wel tegen komen. En ja hoor, op een bepaald moment kreeg ik ze in het oog.

In het weekend zal je hier heel wat wandelaars aantreffen. Er zijn dan ook genoeg bewegwijzerde wandelpaden waar iedereen wel zijn gading vindt. Het (provinciaal) domein Lippensgoed-Bulskampveld is dan ook een trekpleister. En ééntje dat er wel mag zijn. Een pracht van een domein met veel bos. Op het neogotische kasteel zelf is er een informatiecentrum met de nodige informatie en kaarten. Maar toen ik er was was het niet open. Er is een grote binnentuin waar je alle soorten tuinkruiden en planten aantreft. Mooie plaats voor een picknick.

De wandeling door het bos compenseert een beetje het lange stuk dat ik langs de weg heb gelopen om buiten Beernem te geraken. Net zoals het traject van Brugge naar Beernem loop ik hier opnieuw over lange, rechte paden of zeg maar lanen. Soms tussen loof- en anders door naaldbos. Ook af en toe een veld of een ander perceel met landbouwactiviteit kruist mijn pad.

10379060.jpg

Op een bepaald moment ontwaar ik een ander kasteeltje van het einde van de negentiende eeuw: het kasteel Carpentier. Pas later kom ik te weten dat dit het beruchte kasteel is van de kasteelmoord waar de media zoveel aandacht aan besteed heeft. Hier vinden we ook nog het zendstation van Ruislede met een zendmasten van zo’n 280 meter hoog. Toch indrukwekkend om te zien. Het station wordt tegenwoordig hoofdzakelijk gebruikt voor maritieme communicatie.

10379018.jpg

In Doomkerke volgt de GR een stukje de weg door het dorp om dan weer de velden in te duiken. Er werd een mooi parkje en speeltuin aangelegd met banken en tafeltjes om even te vertoeven. Het pad brengt me tot aan de Brugsesteenweg die ik een klein stukje moet volgen om dan af te slaan in de Krommekeerstraat. Rustig wandelen maar vanaf hier tot in Aalter is het wel over verharde wegen. Het gaat nog richting Hooggoedbos om dan toch maar eens uit te kijken naar een weg richting station van Aalter. Hiervoor moet ik nog de snelweg over.

Van Brugge tot in Aalter lijkt me één van de betere GR-trajecten in Vlaanderen met heel wat afwisseling en behoorlijk wat onverharde wegen. Daarenboven kan je deze wandelingen inplannen als stationstappers.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s