Everbeek, Livierenbos

earthprojectie

12,5 kilometer (knooppuntwandeling)
6 augustus 2017
Luswandeling langs knooppunten: 1 – 2 – 4 – 3 – 36 – 35 – 87 – 85 – 84 – 17 – 13 – 12 – 11 – 8 – 7 – 6 – 5 – 88 – 89 –  90 – 1

Vertrekpunt van deze wandeling is de parking aan de kerk van Everbeek-Boven. We wandelen zeker voor 80% op onverharde wegen. De smalle paadjes leiden ons tussen de weiden met de rustende koeien in de schaduw van een boom op deze warme dag.

Wij banen ons ook een weg door het hoog opgeschoten maisveld en over het pas geoogste graanveld. Weliswaar over het voorziene pad natuurlijk.  Zo’n weggetjes die je niet voor mogelijk houdt maar die er toch zijn.

Na de velden komen we in het Livierenbos, in het Frans ‘bois de la Louvière’, een bedenkelijke vertaling? De uitgestippelde wandeling loopt niet ver door het bos en we willen iets langer in het bos vertoeven. Tussen knooppunt 35 en 85 wijken we af van het uitgestippelde wandelknooppuntenroute, anders ga je van 35 naar 85 via knooppunt 87. Een heel mooi open bos trouwens met hoofdzakelijk beuken. In het voorjaar moeten hier ook wel boshyacinten te bewonderen zijn.

IMG_1934

Een door ons gekozen paadje blijkt eerst moeilijk te vinden. Een reetje kijkt ons ondertussen afwachtend aan tot een hond er achteraan gaat. We komen op een oude treinbedding terecht. Het ligt bezaaid met omgewaaide bomen maar we komen er wel door.

IMG_1937

Dit is de oude spoorlijn 82 die ooit Aalst verbond met Ronse. Over deze lijn werden mijnwerkers uit de streek van Zottegem naar de steenkoolmijnen in de Borinage gebracht. Het stuk van Zottegem tot Ronse werd reeds in 1963 afgeschaft. Dit tussen Zottegem en Opbrakel is over een afstand van 8 kilometer omgebouwd tot een Ravel (Réseau Autonome des Voies Lentes) of zeg maar een fietspad/wandelpad. We kruisen dit ter hoogte van knooppunt 17. Het stukje waar wij op wandelden is helemaal verloren gegaan. Op de kaart staat er nog een pad maar zoals gezegd moeilijk begaanbaar.

Na dit stukje ‘railtracking’ komen we terug op onze voorziene wandeltraject en trekken verder door het glooiende landschap. Mooie vergezichten! Af en toe een afgelegen bewoning. Op één van de heuvelruggen staat de in 1996 mooi heropgebouwde Verrebeekmolen te pronken. Het is een kopie van de originele molen die rond 1800 moet gebouwd zijn.

IMG_1940

http://www.verrebeekmolen.be/historiek.html

Advertenties

Een gedachte over “Everbeek, Livierenbos

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s