La Calestienne, een streek met zoveel charmes rond Viroinval

Een beetje een uithoek van België vlakbij de Franse grens en de Maas. Maar ook in de schaduw van de Franse kerncentrale in Chooz in de Franse ‘inham’ in België. Een specifieke streek, La Calestienne. Een streek van kalkgesteente die de grens vormt met de Ardennen met zijn typische vegetatie. De moeite van het bezoeken meer dan waard.

La Calestienne is dus een smalle kalkstreekstrook die zich uitstrekt vanuit Frankrijk over Chimay, Couvin, Han-sur-Lesse (vandaar de grotten), Durbuy tot Remouchamps. Deze kalkstrook is eigenlijk ontstaan zo’n 400miljoen jaar geleden toen er zich hier toen een tropische zee bevond. Vandaar ook de hier omliggende heuvels (tiennes) die eigenlijk overblijvende koraalriffen zijn.  Misschien vind je nog wel fossielen.

Op deze ondergrond vind je kalk-lievende planten en bloemen zoals narcissen en orchideeën. De eerste narcissen staken hun kopje op tijdens ons weekend. Ook vlinders, dikwijls zeldzame exemplaren, vinden het hier goed vertoeven.

zaterdag nismes
afstand: 15 à 16 kilometer

Ons weekend start met een heerlijk kopje koffie bij onze gastvrouw en wandelvriendin Hedwige in het B&B met de toepasselijke naam “La Calestienne”. Nadat iedereen toegekomen is en er even werd bijgepraat trekken we de stapschoenen aan voor een eerste verkennend tochtje langs de Fondry des Chiens. Dit gat in de grond (doline) is ontstaan door het instuiken van grotten van kalksteen en creëerde zo dit bizarre stukje natuur. De ambachtelijke ijzerontginning heeft nog verder bijgedragen aan het huidige uitzicht. Deze ontginning startte al ten tijde van de Romeinen.

 

Errond wordt de begroeiing kort gehouden om de traaggroeiende heidevegetatie de kans te geven te herstellen. Ook op andere stroken langs onze wandelingen komen we nog dergelijke stroken tegen.

Aan de rand van de site staan een aantal picknickbanken die door de lokale bevolking gretig gebruikt worden. Toen we er passeerden was het er heerlijk druk met een familiale sfeer. Gelukkig staan die banken niet te dicht bij de Fondry, niet alleen voor de natuur, maar ook vooral voor die spelenden kinderen!

Het weer is meestal droog maar af en toe vallen toch wel meer dan een paar druppels en de regenjas gaat dus aan en uit. Maar we hebben geen klagen! In de hoogte een beetje verder zien we het kruis op de Roche à Lomme, dat moet daar toch een mooi uitzicht zijn, zou het?

Onze gastvrouw heeft geen lunchpakket voorzien, integendeel we wandelen terug naar Nismes en verorberen er een heerlijke pastamaaltijd. Met dank aan Erik om ons zo goed te verzorgen!

In de namiddag staat een iets uitgebreidere wandeling op het programma. We vertrekken langs het park van het kasteel in het overstromingsgebied van de Eau Noire. Dit is een rivier die ontspringt te Cul-des-Sarts en over een paar kilometers de grens vormt met Frankrijk. Een beetje verder passeren we de samenvloeiing van de Eau Noire met de Eau Blanche. Vanaf daar vormen zij de Viroin. Onderweg zien we de ontluikende lente in de vorm van jonge groene plantjes. We zijn eigenlijk net iets te vroeg om de lente te zien uitbarsten.

We volgen de Viroin. Parallel loopt een spoorlijn waarop in de zomer toeristen kunnen genieten van een ritje op een stoomtrein. Bij de samenvloeiing staat een statig, maar toegetakeld, industrieel gebouw van een vijftal verdiepingen, en verschillende bijgebouwen. Werkelijk een mooie site. Het is een oude leerlooierij.

De heer Houben, oprichter van de riemenfabriek in Verviers, zag hier een mooie opportuniteit om leder te leveren voor zijn fabrieken. Hij kocht (1876) de “moulin banal” en startte er zijn leerlooierij. Met de samenvloeiing van de rivieren en de watermolen had hij water én energie om deze activiteit te starten. Daarenboven waren in de steek veel eikenbossen. De schors daarvan werd gebruikt om er tannines uit te winnen die nodig waren om het leer te looien. In 1981, oa onder druk van de verstrengde milieuwetgeving, moesten de deuren gesloten worden. Momenteel zijn er plannen om er een aantal appartementen in onder te brengen. Zo te zien komt dit project niet echt van de grond.  

 

Onze wandeling loopt verder stroomafwaarts langs de Viroin in de richting van Dourbes. Ter hoogte van Dourbes klimmen we bergop om verder te lopen over de heuvelrug. Het volgende uitkijkpunt geeft ons louter zicht op de steengroeve aan de overkant. Wel vinden we er de eerste narcissen van dit jaar. De lente is in het land!

De terugweg loopt weer langs de Fondry des Chiens waar dezelfde families nog altijd blijven genieten van hun picknick. We dalen af tot in Nismes waar Hedwige onze begeleidster ons nog even rondleidt in het dorp. Na een streekbiertje in een lokale bar komen we juist op tijd in de B&B voor het overheerlijke avondmaal dat er voor ons bereid werd.

Voor de zondagwandeling valt de keuze op een tochtje naar Mariembourg. Maar voor we die richting uitgaan moeten we eerst de Roche à Lomme afvinken. Vanuit de B&B vertrekken we richting station van Viroinval en verder tot aan de leerlooierij.  Vooraleer de beklimming aan te vatten nemen we nog even de tijd om de leerlooierij van de andere kant te bekijken. Gisteren stonden we namelijk aan de andere kant van de rivier.

Mariembourg
Afstand 15 kilometer

De beklimming begint aan een pad vlakbij. Eigenlijk stijgen we slechts 100 meter op een afstand van 800 meter. Dus zo’n 12 à 13 %. Valt eigenlijk wel mee. Het uitzicht vanop de Roche is zeker de moeite waard. Langs de paadjes duikt het fris groen er langs alle kanten op. En één ding is zeker: we hebben alle geluk met het weer dit weekend!

IMG_20180311_102342.jpg

IMG_3185.jpg

Vanaf nu gaat het enkel nog bergaf tot in Mariembourg. We passeren nog enkele plaatsen waar men aan heide-herstel doet. Er zijn ook een paar lopers actief die aan hun conditie werken. Maar tegen de middag komen we aan bij het station van Mariembourg. De stoomlocomotief staat er paraat om zijn zomeractiviteit te beginnen. Aangekomen in het centrum blijkt er een zondagsmarkt aan de gang. Het is er niet al te druk en er heerst een gezellige sfeer in de eerste zonnestralen.

Mariembourg werd gebouwd in opdracht van Maria van Hongarije als verdedigingsvestiging tegen de Fransen in 1542. De stad werd aangelegd in een stervormig plan met een centrale marktplaats. Deze zogenaamd onneembare vesting, want ze was voorzien van verdedigingsmuren, werd reeds in 1554 veroverd door de Fransen. Van de vestingen is niets meer over, het stratenplan is wel intact. We verorberen ons middagmaal in een klein Grieks restaurant op het marktplein en vatten vervolgens onze terugweg aan.

Nismes zou een prachtig dorpje kunnen zijn ware het niet van de vele garages die je overal ziet opduiken. Tja, sorry, maar zo komt het me wel over. Het dorpscentrum kan best wel pittoresk zijn. Er zijn bv de vele ateliers langs de oever van de rivier. Kleine gebouwtjes waar vroeger klompenmakers aan het werk waren. Gebouwtjes in een typische stijl, maar dit zijn nu bijna allemaal… garages. Daarbij werd compleet geen rekening gehouden met de originele bouwstijl.

De meeste andere gebouwen in Nismes zijn opgetrokken uit kalkstenen die afkomstig zijn van de plaatselijke steengroeven. In het midden van het dorp vind je er een gerestaureerde watermolen. Maar de kerk is het absolute centrum van het dorp. In het dorp zijn ook nog de ruïnes van een 16de eeuwse kerk de moeite van het bezoeken waard. En er zijn ook nog een aantal andere locaties die je met een bezoek kan vereren.

 

 

links:
La Calestienne
Degelijke, originele en leuke B&B. De gastheer en -vrouw (Hedwige en Chris) helpen je om je verblijf top te maken en staan je bij met hun uitgebreide kennis over de streek, de bloemen, planten en beestjes. 
IMG_3147.jpg

Advertenties

3 gedachten over “La Calestienne, een streek met zoveel charmes rond Viroinval

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s