GR 57 etappe van Angleur langs Esneux tot Comblain-au-Pont

De startplaats van de GR 57 bevindt zich in Barchon en het eindpunt ligt 360 kilometers verder in Diekirch, Luxemburg. In het voorjaar stapte ik al van La Roche naar Engreux met een paar vrienden. De extra 80 kilometer in vergelijking met de afstand vermeld in mijn vorige verslag La Roche en Ardenne tot Engreux is de afstand langs de westelijke Ourthe vanaf Nisramont.  Dit is een stuk dat er in 2017 is bijgekomen. De meerdaagse etappe van Angreux tot Comblain valt onder de categorie “haalbaar alleen, met behulp van aanwezig openbaar vervoer”. Van Liège tot Barvaux loopt spoorlijn 43 zowat parallel met de GR 57. Er is niet alleen een spoorlijn maar er zijn ook stationnetjes om de +/- 20 kilometer én er rijdt een trein om de 2 uur in het weekend.

Dit weekend heb ik me weer een goede klant getoond van de NMBS, maar liefst 3 weekendbiljetten heb ik gekocht! Om te beginnen uiteraard om op mijn bestemming en terug te geraken, namelijk Liège. Daarna nog twee om op mijn startplaats en terug te geraken.

Om stipt 19h00 sta ik op een afgeladen vol perron in Brussel centraal. Ik zie niet, zoals gewoonlijk, massa’s pendelaars die blij zijn dat het vrijdagavond is en dat het weekend zo zal beginnen, nee, de gemiddelde leeftijd wordt sterk naar beneden gehaald door de Chiro en Scouts jeugd die blijkbaar dit weekend uitgekozen hebben om op stap te gaan.  Dit zorgde wel voor een geanimeerde reis tot in Liège. Gelukkig zat ik naast iemand van Liège die me een aantal tips gaf om te bezoeken in het centrum.

Aankomst in het imposante station van Liège-Guillemins. Een ontwerp van de Spaanse architect Santiago Calatrava die nog andere stations van de Hoge SnelheidsTrein (HST) heeft ontworpen. Maar vooral bekend is door de gebouwen in de drooggelegde monding van de Turia in Valencia, de Ciutat de les Arts i les Ciènces. Bij aankomst was het donker en kon ik er weinig van zien maar in de loop van het weekend heb ik er wel uitgebreid kunnen van genieten. Als Mevr Dutordoir ,CEO NMBS, recentelijk haar aanpak van de NMBS toelichtte aan het parlement weet ik wel waarover ze het had als ze zei dat investeren in indrukwekkende stations niet haar prioriteit is.

Mijn logement is een airb&b in het centrum van Liège, vlak bij het station van Liège-Jonfosse. Dit was een ideale uitvalsbasis voor mijn wandelingen in het weekend. Het is ook ideaal gelegen om ‘s avonds nog eens rond te wandelen in het centrum van Luik alsook, uiteraard, om een hartig hapje te eten.

Angleur – Esneux

Op zaterdag neem ik een weekendbiljet naar Esneux. Maar ik stap al uit in Angleur want daar is mijn startpunt voor vandaag om verder te wandelen tot Esneux. In het centrum sla ik nog een voorraad eten en drank in (t.t.z. brood, kaas en water) en ik kan vertrekken. Aansluiting met de GR vind ik een straat verder, onderaan de helling om het Bois de Saint-Laurent in te trekken. Onze GR loopt ook gelijk met een aanlooproute naar Compostella, de Via Mosona. Beide markeringen helpen me onderweg.

Angleur - Esneux
28 okt 2017 17 km

Het is een goede klim tot op zo’n 180 meter en onderweg heb je mooie zichten op Angreux en Liège. Eenmaal boven kom ik in een heidegebied-in-herstel. Want de heide had plaats gemaakt voor bos. Nu probeert men de heide te herstellen door bomen te verwijderen om zo kans te geven aan de heide om opnieuw te groeien. Daarenboven wordt jaarlijks gemaaid om de groei te ondersteunen ten koste van sneller groeiende andere planten. Er werden zelfs stroken grond afgegraven met dezelfde bedoeling. Informatieborden geven al deze uitleg als je er passeert.

Langs smallere maar meestal vrij brede, zeer begaanbare paden wandel ik verder met af en toe zicht op de Ourthe en de snelweg die er langs loopt. Op een bepaald moment kom ik in de omgeving van de université de Liège. Dat merk je aan verschillende zaken, uiteraard vooral aan de gebouwen die opduiken met studentenverblijven en les- of onderzoekslokalen. De univ houdt zich ook bezig met het beheer van het bosgebied in de omgeving. En natuurlijk merk je het ook aan de studenten die op deze zaterdag bezig zijn met sportactiviteiten in dit geval natuurlijk lopen.

IMG_2710

Het is zeer leuk omdat mijn tocht ook een artistiek tintje krijgt. De univ heeft namelijk een beeldentuin aangelegd. Ik weet niet hoe uitgebreid hij is maar ik heb toch 3 werken tegengekomen. Langs het beeldje van de juf bij het water loopt de GR verder over een kleiner pad uitermate geschikt voor mountainbikers. Een paar honderd meter verder moet ik de Boulevard du Rectorat en de Boulevard de Colonster kruisen. Deze boulevards zijn echter kleine wegjes. Hier is ook een sportcomplex en blijkbaar een verzamelpunt voor jeugdbewegingen om hun activiteiten te organiseren. Misschien lopen mijn vriendjes uit de trein hier wel tussen.

Langs het golfterrein loop ik verder om even later nog een weg (Rue de Boncelles – N663) over te steken. Aan de weg, bij de toegang tot het bos hangt een bericht op welke weekends het bos verboden terrein is wegens de jacht. Gelukkig niet dit weekend, daar had ik geen rekening mee gehouden! Dan is het weer een paar kilometer puur door het bos, nl bois de Nomont, lopen, eigenlijk zeer rechtdoor tot aan Famellette. Een indrukwekkende woning in het midden van het bos.

Daarna bereik ik le grand site de la boucle de l’Ourthe. Dit is een vrij toeristische plaats omwille van het uitzicht op de grote meander van de Ourthe en omwille van de Roche aux Faucons. Het is dan ook zeker de moeite van een bezoek waard. Binnenin de rotsen is een doolhof van grotten. Het kleine riviertje bovenaan verdwijnt in een “verdwijngat” om onderaan in de Ourthe te stromen. Er waren ook mijnactiviteiten in deze rotsen. De falaise zelf is 120 meter hoog. Je hebt er prachtige uitzichten op de Ourthe en de omgeving.  De falaise zelf kan je van beneden amper waarnemen. Mijn zoektocht om een foto te nemen draaide op niets uit. Door de weelderige begroeiing is ze omper of niet te zien. Van bovenaf kan ik wel Ferme Rosière zien die ik straks zal passeren.

Na de Roche aux Faucons gaat het vrij snel naar beneden tot aan de oevers van de Ourthe. Daar bevindt zich de boven al opgemerkte Ferme Rosière. De infoborden vertellen dat het een uitstekend restaurant zou geweest zijn waar mensen van heinde en ver naar toe kwamen, maar vooral vanuit het stationnetje in Esneux. Nu is het een manège. Vanaf hier loopt een pad langs de oever van de Ourthe tot in Esneux. Er zijn een paar korte stukken die een beetje ‘accidenté’ zijn zoals in het Frans aangegeven staat. Maar alles verloopt vlot. Bij grotere regenval moet het hier wel een zootje zijn.

Er rest me jammer genoeg niet genoeg tijd om nog het dorpje te bezoeken want mijn treintje komt er zo aan. En twee uur wachten is net iets te lang.

Esneux – Comblain-au-Pont

Esneux - Comblain
29 okt 2017 16 km

Mijn derde weekendbiljet brengt me zondagmorgen terug naar Esneux. Het is wel een beetje opzoekwerk voor de juiste treinverbindingen. De eerste paar stations worden aangedaan door 2 lijnen en daar is er een trein om het uur. Verderop is er slechts één trein om de twee uur. Hoe modern het station in Guillemins dan ook mag zijn, de bagageberging loopt wel achter. In deze tijden van elektronische betalingen moet er voor de bagage nog altijd betaald worden met gepaste munten. Je kan dus nogal wat tijd verliezen zoals ikzelf om op een vroege zondagmorgen op zoek te gaan achter gepaste munten. Mijn ticket voor de trein staat wel opgeslagen op mijn smartphone. Daar is geen papieren of cash geld bij komen kijken.

Bij aankomst in Esneux merk ik nog heel wat andere stappers die de trein verlaten. Ik vraag me af of er een wandelevent is of misschien dat ze allemaal een stuk van de GR 57 komen wandelen? Maar gelukkig lopen onze wegen al snel uiteen. Ik pak al vlug de draad weer op en zet mijn wandeling langs de GR verder. Mijn plan is mijn boterkoekjes, tja ’t is toch zondag hé, op een later moment rustig op te eten, genietend van de omgeving.

De enige twee andere levende wezens die ik zie zijn een oudere man met zijn hondje. Hij is op stap voor een vrij grote zondagmorgenwandeling want later op de morgen kom ik hem nog eens tegen, hij had blijkbaar een andere lus gemaakt.

Na twee kilometer kom ik aan een drietal vijvers. Hier is ook de afsplitsing van de GR 57 (links) en de GR 575/576 (rechts). Voorbij de vijvers zou er ook een pad moeten lopen die ik wilde volgen om een omweg te maken naar de dikste sequoia van België. Het pad was blijkbaar verdwenen maar via een niet-vooraf uitgestippelde route kom ik ook wel ter bestemming.

De sequoia (9,5 m omtrek, 31 m hoog in 2017) bevindt zich op het domaine du rond chêne. Je moet het maar treffen om als grootste sequoia op het domein van de ronde eik te staan. Wat betekent trouwens de ‘grootste’ boom? Is het de dikste? De hoogste? Hier in dit geval zou het gaan om de meest volumineuze boom. Hij heeft een dikke stam die tot op grote hoogte dik blijft. Hij zou dus de boom zijn met het meeste hout, zeg maar. Ik heb nog andere dikke bomen gezien: de boom van het jaar, vorig jaar dacht ik, de linde op het dorpsplein van Massemen, of de linde in het Sterrebos in Rumbeke. Dat zijn er maar twee die me te binnen schieten. Ik ben dus wel benieuwd naar dit exemplaar. Is het de omweg waard?

Ik bemerk al vlug de ingang van het domein, een dreef tussen twee omheiningen. Zo’n 150 meter verder kan ik de sequoia zien. Hij staat weliswaar achter de omheining op privé terrein maar je kan hem wel zien. Hij lijkt me niet zó indrukwekkend maar dit is misschien omdat ik er toch een eindje vanaf sta. Het domein en zijn gebouwen zijn zijn wel indrukwekkend. Hier een weekendje verblijven zou ik niet afslaan.

Het volgende stuk van de wandeling loop ik meer door een park (Parc de Mary). Het is dan ook een arboretum en zou aangelegd zijn omstreeks 1918. Er staan merkwaardige bordjes waarop staat dat de wandelaars en de bezoekers de eigenlijke behoeders en verzorgers zijn van het park. Hopelijk werpt die oproep tot verantwoordelijkheidszin zijn vruchten af. Maar mooi is het er zeker. Ondertussen doorkruis ik alweer het bos op de GR 57.

Kom ik daar nu niet plots een eenzame menhir tegen! Er is een zitbankje rond gebouwd, met de menhir als rugleuning. Toch allemaal te nat om er gebruik van te maken. De weg loopt verder en ik bots op de steengroeve waar ik omheen moet lopen. Ik zal het maar niet riskeren om een shortcut er recht doorheen te nemen. Ik kom uit het bos op een verharde weg in Grand Enclos. Ik moet die even volgen naar beneden en vervolgens wel doorheen een groeve in Sart. Als je als beeldhouwer wil kappen in blauwe hardsteen dan kan je zeker hier je materiaal komen halen. De streek is gekend om zijn ontginning van deze steensoort.

Het is wel iets helemaal anders nu om door de velden en akkers te lopen. De bossen liggen achter me. Ik passeer nog ‘chateau d’eau’, een watermolen dus. Even verder neem ik de afslag naar Comblain-au-Pont. Ik besluit niet verder te lopen tot Comblain-la-Tour. Langs de andere kant van de Ourthe kan je de mooie rotsformaties zien. Ik kom niet in het centrum maar neem over de brug de weg richting Rivage waar er wel een stationnetje is in tegenstelling tot Comblain-au-Pont. Even later zit ik weer op de trein richting Liège. Ik heb een uur de tijd om mijn bagage op te halen, nog even rond te lopen en mijn terugweg aan te vatten. De jonge gasten van de Scouts hadden al hun bagage al bij en konden lopen om de trein naar Brussel die vertrekkensklaar stond te wachten, nog te halen.

Liège

…is me enorm meegevallen, een leuke, mooie stad. Het weinige dat ik gezien heb heeft me overtuigd om er toch eens een weekend door te brengen. De smalle straatjes, de mooie pleintjes, de Maas die door de stad stroomt. Zijn rijke geschiedenis. Zijn Montagne de Bueren! Er zijn nog veel dingen die ik wil zien of bezoeken in Liège. Er schijnt bijvoorbeeld een superleuke zondagmorgenmarkt te zijn langs de oever van de Maas. En niet onbelangrijk: ik heb er lekker gegeten na mijn wandeling!

Liège is een goede uitvalsbasis om met de trein bepaalde trajecten af te leggen van de GR 57. Je kan je etappes plannen als stationstappers. De afstand tussen de stations is ideaal. Ik heb mijn planning zelfs enige keren aangepast want er zijn tal van mogelijkheden met deze stations. Zeker tot in Barvaux is het mogelijk om op deze manier de GR 57 af te leggen. In de zomer kan je natuurlijk ook je uitvalsbasis op een camping in de buurt opslaan en niet in Liège.

links:

GR57 etappe van La Roche en Ardenne tot Engreux

verslag GR 57 van trekkings.be

verslag GR 57 groteroutepaden.be

verslag GR 57 van walkitech.be

foto-album

Advertenties

4 gedachten over “GR 57 etappe van Angleur langs Esneux tot Comblain-au-Pont

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s