GR 128//GR 5A Aalst – Dendermonde (stationstapper)

In deze donkere tijden moeten we elke windstilte of opklaring aangrijpen om toch buiten te komen en een frisse neus te halen. Genieten van de gezonde lucht kan je het niet echt noemen gezien de verontrustende berichtgeving over de luchtvervuiling zelfs buiten de (al dan niet grote) steden. Dus op stap om deze verlate nieuwjaarswandeling, want ik had deze wandeling eigenlijk al op 2 januari willen doen, aan te vatten.

testaalst
Dendervallei terug in de tijd (1775). Bron: Ferrariskaart, onlinekaart Koninklijke Belgische Bibliotheek

Voor deze zondagswandeling heb ik een traject uitgewerkt van de GR 128, geen luswandeling dus, maar toch één waarbij ik vlot terug bij mijn auto terug kan komen. Het is dus een stationstapper geworden: van Aalst naar Dendermonde. Oorspronkelijk was mijn plan om van Aalst de bus te nemen naar Moorsel waar de GR 128 passeert. Maar aangezien op zondag weinig bussen rijden zou ik veel te lang moeten wachten om op mijn vertrekpunt te geraken.

Knipsel
18 km van station tot station

Ik neem de trein van Wetteren naar Aalst. Als alternatief voor de busreis naar Moorsel heb ik een route uitgestippeld naar de Moorselsebaan, iets voor Moorsel, waar er ook aansluiting is met de GR. Vanuit het station ga ik links, steek de brug over en volg de sporen tot aan een tunnel onder de sporen ter hoogte van de Hoge Vesten. Langs de andere kant van de tunnel staat er een wegwijzer voor de Lierekensroute. Deze fietsroute volgt een oude spoorlijn en brengt me eerst langs de ateliers van Aalst carnaval. De muren zijn voorzien van toepasselijke streetart.

Nog een beetje verder ligt het stedelijk zwembad met omliggend park. Vanaf hier vind je al de rood-witte markeringen maar deze zijn van de GR 5A. Vanaf de Moorselsebaan lopen GR 5A en GR 128 samen tot in Dendermonde.

Langs dit spoorpad kruis ik de te verwachten profielen op een zondagmorgen: enkele wandelaars, een paar fietsers en lopers, iemand die haar hond uitlaat. Maar de meeste mensen zijn waarschijnlijk nog aan het bekomen van de nieuwjaarsfestiviteiten. Aan de rechterkant zie ik een hindernissenparcours dat in mijn ogen wel voor gevorderden moet zijn.

Bij de Moorselsebaan sluit ook de GR 128 aan. Het begint al met een moeilijkheid want het pad is helemaal versperd. Er staat een afsluiting die door het stormweer gedeeltelijk plat ligt en het pad is over de hele breedte ingepalmd door containers en silo’s. Er staan ook stapels isolatiemateriaal. Ik baan me een weg er tussen en zie aan de fietssporen dat dit wel meer gebeurt. Maar hoe het er hier aan toe gaat tijdens de week als het hier vol loopt met arbeiders, dat is maar de vraag.

IMG_3057

Vanaf hier zitten we ‘op den buiten’. Ik loop meestal over onverharde paadjes. Af en toe moet ik een weg kruisen of die een paar honderd meter volgen. In één van de tuinen waarlangs het pad loopt staan een drietal wachtposten of zijn het marsmannetjes? Daarna een stukje Dender tot aan de Wiezebrug. Ondertussen ligt Herdersem al achter me.

Langs de andere kant van de brug zou je gemakkelijk het jaagpad kunnen volgen maar de GR loopt een beetje verder. Dit is een goede keuze want er valt weinig te beleven langs het jaagpad. Maar de GR brengt me wel in Mespelare. Op het eerste zicht weer zo’n godvergeten gat maar met een indrukwekkende kerk! Het is de Romaanse Sint-Aldegondekerk uit de twaalfde eeuw. Het is één van de best bewaarde Romaanse kerken in onze streken. Voor de kerk staat een ‘heerlijkheidspaal’ die de rechten van de familie Goubau, heren van Mespelare en Gijzegem moesten symboliseren. De kerk heeft ook een beiaard met 21 klokken.

Langs een mooi pad langs een dode arm van de Dender bereik ik weer de Dender zelf vlak bij de sluizen. De Dender is met zijn vele bochten en geringe diepgang een moeilijk bevaarbare rivier. Vanaf begin 18de eeuw was de Dender belangrijk voor het vervoer van steenkool uit de Borinage. De hoge tolheffingen van de Fransen voor het vervoer over Condé (Frankrijk) maakte van de Dender een interessant alternatief. In de tweede helft van de 18de eeuw werden 2 nieuwe sluizen gebouwd in Aalst en Denderbelle om de 5 op dat moment functionerende op dat traject te vervangen. Op dat moment waren er over het hele loop van de Dender 20 sluizen!

De rechttrekking van de Dender is een verhaal dat samenhangt met de ontwikkeling van de steenkoolmijnen in Wallonië en de mogelijke alternatieven voor het vervoer van steenkool. Maar uiteraard ook met de politieke geschiedenis van ons land in wording. Gelijk met de teloorgang van het belang van het vervoer van de steenkool heeft ook het vervoer over de Dender aan belang ingeboet. Momenteel dient deze enkel nog de pleziervaart.

Door de overvloedige regenval van de laatste weken is er een sterke stroming op de rivier. De waterstand is overal zeer hoog. Mensen komen blijkbaar een kijkje nemen tot aan de sluizen van Denderbelle. Ik steek de rivier weer over over de sluizen. Een beetje verder langs het jaagpad staat het ‘veerhuis’. Ook een restant van vervlogen tijden.

Het gebied van Denderbelle tot Dendermonde is een laaggelegen gebied met vele afwateringsbeekjes. Het is één van de weinige overgebleven natuurlijke overstromingsgebieden langs de Dender. Vlak voor de toegang naar de stad lopen de 2 GR’s uiteen. De 128 gaat richting Donk en Laarne, de 5A vervolgt naar Antwerpen. Het gedeelte van Dendermonde naar Schoonaarde langs de GR 128 is trouwens ook een mooie wandeling en staat beschreven in een uitgave van Grote Routepaden, stationstappers.

Aangekomen in Dendermonde zie ik de trein richting Gent passeren aan de overweg. Dat wordt dus een uurtje wachten… slechte timing!
links:
sint Aldegondekerk
Ferrariskaart (KBB)

Advertenties

2 gedachten over “GR 128//GR 5A Aalst – Dendermonde (stationstapper)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s