Streek-GR Dijleland, van Veltem naar Tervuren.

Een zeer goed uitgekiend plan om deze etappe te doen met het openbaar vervoer werd ‘overruled’. Het zag er nochtans mooi en gevarieerd uit met de trein naar Veltem, stappen naar Tervuren. Dan met de tram door het Zoniënwoud terug naar Brussel om vervolgens met de metro tot aan het station te raken waar we weer huiswaarts konden sporen. Het gemak van 2 wagens zorgt er natuurlijk wel voor dat de reistijd naar het wandelgebied serieus ingekort wordt. Ik zal dus niet klagen 😉

Veltem
Afstand: 19 kilometer, uitgevoerd op 15 april 2018

Afspraak is aan het Museum voor Midden Afrika in Tervuren waar we één auto achterlaten en allen met de tweede auto naar Veltem station rijden. 3 mensen komen uit Oost-Vlaanderen, onze vierde man is meer van de streek. We passeren reeds alle dorpjes die we straks voorbij zullen wandelen. Vanaf de parking lopen we onder de sporen door en we zijn vertrokken! Blijkbaar met nog heel wat andere wandelaars want er zijn heel wat stappers op dit traject, duidelijk een wandelevenement. Maar onze wegen lopen niet lang samen, gelukkig.

Eenmaal buiten Veltem wandelen we al vlug in een mooie holle weg afgezoomd met bomen. Het is één van de vele holle wegen waar we zullen mogen van genieten. De velden liggen er frisgroen. Het zonnetje kondigt de lente aan. Door de tunnel onder de Brussselsesteenweg en in de volgende holle weg kunnen we de discussie aangaan over hoe die holle wegen ontstaan zijn. Daar lees je trouwens alles over in één van de linken onderaan dit artikel.

We komen in het bosgebied, Bertembos, dat we moeten doorkruisen. Eigenlijk is dit bos ook het hoofddoel van onze wandeling, ook al ligt het bos vrij vroeg op de wandeling. Er is een licht enthousiasme over de eerste bosanemonen die we ontdekken, maar een bloementapijt kan je dit niet noemen. Geduld is een goede zaak en een beetje verder wacht de beloning op ons. Een mooi open bos vol met anemonen. Soms enkel langs één kant van het pad, soms stukken met heel wat reliëf wat het nog mooier maakt. 

Wij zijn niet de enigen in het bos. Nog andere mensen komen genieten van de lentebloemen of lopen en wandelen hun gebruikelijke kilometers op zondag. Maar de drukte van een Hallerbos is dit gelukkig niet. Het bos is ook groter dan ik verwacht had. En dit is echt een zeer aangenaam stuk van de wandeling. Ik volg mijn GPS-track en Ludo houdt ondertussen zeer alert de geel-rode GR-markeringen in het oog. Een goede combinatie en alles loopt gesmeerd.

De bosanemonen hebben we dit jaar dus ook weer gehad, de narcissen had ik met het Paasweekend. Nu op naar de hyacinten (waarschijnlijk een wandeling in het Brakelbos of muziekbos, zeker niet Halle) en daarna nog een wandeling in het kader van de orchideeën (nog in te plannen). Leve de lente.

Uit het bos komen we in het glooiende landschap met mooie vergezichten. Hier en daar een kerktoren, een radarsysteem en ook Gasthuisberg. Er kruisen ons ook mountainbikers die we zien aankomen. Deze die ons voorbijsteken van achter ons zijn gevaarlijker, zeker die zonder bel! En met de paardjes moet het hier ook wel leuk wandelen zijn, of is dat rijden? We komen ook dicht bij de E314 met het nodige lawaai daarbij uiteraard.

Het eerste dorp dat we kruisen is Bertem en daarmee komen we ook aan de Voer die we vanaf nu grotendeels zullen volgen. We volgen hem door het dorp met hier en daar betonnen, lelijke brugjes. Eerlijk gezegd het dorpzicht zou veel mooier kunnen zijn als de capaciteit van zo’n stromend riviertje zou benut worden. Wat ze wel gedaan hebben is in de Dorpsstraat beeldjes geplaatst op elk beschikbaar paaltje langs de Voer. Het maakt het direct veel aantrekkelijker en roept vragen op achter de betekenis van de beeldjes. Het levert de nodige filosofische gesprekken op, dat is wat kunst moet doen hé.

Ondertussen is het middag en beginnen de magen te knorren. Het duurt echter wel even voor we Bertem achter ons laten en een geschikt plaatsje vinden om te picknicken, we zijn nu eenmaal veeleisend voor zo’n dingen. Ook tegen het kerkhof rond de Romaanse Sint-Pietersbandenkerk stelt er iemand zijn veto. En we nemen natuurlijk ook onze tijd om deze best bewaarde kerk uit de twaalfde eeuw te bewonderen. Nog even doorbijten en onder de E40 door.

De volgende bezienswaardigheid op ons traject brengt redding wat een picknickplaats betreft. Er staat een bank vlak voor de kapel, jammer dat een boer de hele tijd aan het hakselen is, wat veel lawaai maakt. Het is het Sint-Veronakapelleke te Leefdaal uit het jaar 900. Net zoals de kerk in Bertem is deze jammer genoeg gesloten en niet te bezoeken.

IMG_3337

Wij blijven de Voer volgen. Meestal ligt er een goed onderhouden pad naast en is het heel aangenaam stappen. Een paar kilometer verder krijgen we het kasteel van Leefdaal in zicht. Een 17de eeuw kasteel, meer bepaald uit 1627! Het is te zeggen: de oudste restanten van het kasteel stammen uit de 13de eeuw. Dit zijn de kelderverdieping en het natuurstenen gedeelte van de toren. De rest is in bakstenen opnieuw opgebouwd.

IMG_3341

Wij komen ook nog langs alweer een kapelletje te Leefdaal. Het is de kapel van OLV van Goede Gezoindheid, of het Putboskapelletje. Het staat vlak voor een woning geplakt.

Uiteindelijk komen we aan het park van Tervuren. Het wordt druk bezocht door de mensen die hun zondag hier komen doorbrengen. Voor ons begint hier nu een soort “walk in the park”. Het gespreksonderwerp komt toepasselijk op Congo terecht en onze vorst Leopold II en hoe hij tekeer gegaan is onze vroegere kolonies. Vlak bij het Museum van Midden Afrika moeten we de onze weg vinden om uit het park te geraken en onze auto terug te vinden. Het museum zelf is trouwens zeker de moeite van het bezoeken waard maar momenteel ondergaat het een zeer grote renovatie, gestart in 2013. De heropening is voorzien eind dit jaar.

Nog even terug naar Veltem en het afscheid is gekomen. Het was een uitstekende keuze om dit gedeelte van de streek GR Dijleland uit te kiezen. Dit smaakt naar nog.

Links:
Streek GR Dijleland, Grote Route Paden
Streek GR Dijleland, Trekkings.be
lentebloemen, Trekkings.be
Afrika muzeum

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s